BROWSER ( Tarayıcı )

Browser Nedir?

İnternet sayfalarına ulaşmamızı sağlayan yazılım ve programlara browser adı verilmektedir. Bunun bir diğer adı da tarayıcıdır. Biraz daha kolay bir dille ifade edersek internete bağlanırken her gün kullandığımız Google Chrome, Mozilla, İnternet Explorer gibi platformlar birer browser yani tarayıcıdır. Ve eğer bu platformlar olmasaydı bugün internete bağlanmak söz konusu olmayacaktı.

Browserlar Nasıl Çalışır?

Browser, www yani world wide web üzerinde yer alan bütün dokümanların görüntülenmesini saÄŸlar ve bu bütün dokümanlar ile uyumlu bir niteliÄŸe sahiptir. Diyelim ki, bir hosting hizmeti almak istiyoruz ve bu hizmet ile birlikte bir web sitesine sahip olacağız… Bu alacağımız hosting hizmetinin, dünya çapında kullanılan tüm browser hizmetleri ile uyumlu olması ÅŸarttır. Çünkü bu uyum saÄŸlanmazsa, internet sitemizin, ziyaretçiler tarafından görüntülenmesi mümkün olmaz.

Her browser servisi, farklı bir protokolü kullanır. ÖrneÄŸin: www servisinin kullandığı protokol http veya https’dir. Ftp ise ftp protokolünü kullanmaktadır.

Tarihi Süreçte İnternet Browser’ları

Bu süreç için bundan bir yirmi, yirmi beÅŸ yıl öncesine uzanmak gerekli. İnternet hakkında henüz hiçbir ÅŸey bilmediÄŸimiz bu zamanlarda temelleri atılan sistem, güçlenerek günümüze kadar geldi. İlk internet browser’ı olarak bilinen Unix’in hemen ardından Netscape ÅŸirketi, Navigator ile öne çıkmayı baÅŸarmıştı. Bunlar tarihte bilinen ilk servis saÄŸlayıcıları ama serüven asıl olarak İnternet Explorer ile baÅŸladı. İnternet Explorer, sahip olduÄŸu özellikleri ile diÄŸer browser’lardan bir adım daha öndeydi. Ardından da Opera adındaki browser öne sürülmüştü.

Google Chrome ve Mozilla’nın sahneye çıkışı, diÄŸerlerinden daha sonra oldu. Ancak bu konuda Google Chrome’un baÅŸarısı bugün tüm browserlar arasında en üst sırada…

Browser’ların Özellikleri

Opera: Software firması tarafından sağlanan Opera hizmeti, birçok platformda rahatça çalışabilme özelliği ile beğeni almaktadır. Ayrıca standartlara uyumlu oluşu ve hızı da, onu kullananların bir diğer tercih sebebi durumunda.

Mozilla: The Mozilla Group tarafından tasarlanan Mozilla, Gecko tarayıcı motorunu geliştirmiş olmasıyla da bir hayli gündemde kalmayı başardı. Mozilla, çeşitli platformlara uyum sağlamakta oldukça başarılı ve üstelik hızı da gayet iyi.

Mosiac: The NCSA firmasının geliştirdiği Mosiac browser, grafik tabanlı bir tarayıcıdır ve özgün kalıplarla inşa edilmiştir.

Lynx: Metin tabanlı bir tarayıcı olan Lynx, çok sık güncelleme yapılmaması dolayısıyla kullanıcıları tarafından eleÅŸtiri alsa da bu browser’ı kullananların sayısı hiç de az deÄŸil.

Google Chrome: Google’ın internet dünyasına adım atması ile birlikte, ezberlerin bozulması söz konusu oldu. Bugün dünyada internet kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen tarayıcı olan Google Chrome, hem hızlı kullanımı hem de sorunsuz eriÅŸimi sayesinde beÄŸeni toplamaya devam ediyor.

Browser’ların Yapısı

Bir browser yedi ana temelden oluşur. Bunlardan ilki kullanıcı ara yüzüdür. Bu kısımda yer imleri, adres çubuğu, ileri geri butonları bulunur. İkinci kısım,Tarayıcı motorudur. Hemen ardından Rendering motoru gelir ki, sizin yaptığınız aramaları görüntüleyen kısım burasıdır. Diğer unsurlar ise ağ iletişimi, Ul arka uç, Java Script yorumlayıcı ve son olarak veri belleğidir. Bu unsurlar ile tarayıcınız kusursuz biçimde çalışarak aramalarınızda size doğru yanıt verir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.